top of page

Vlinders

 

Vlinders aan de Vliet is een Tropische vlindertuin. Onze vlinders komen uit de warmere gebieden van de wereld. De vlinders die wij hebben vliegen zijn dus niet dezelfde vlinders die in Europa buiten in de natuur vliegen.

 

Kweek:

85% van de vlinderpopulatie van Vlinders aan de Vliet wordt als pop besteld bij kwekerijen in het tropische buitenland. Wanneer de poppen aangekomen zijn worden deze in de tuin in een speciale kast(poppenkast) opgehangen. De uitgekomen vlinder vliegt de tropische tuin in.

15% van de vlinderpopulatie van Vlinders aan de Vliet is eigen kweek. In de tuin staat een aantal waardplanten waar de specifieke vlindersoort eitjes op legt. Uit het eitje komt een rups. De rupsen eten van de plant, vervellen (5x), verpoppen en na een tijdje komt de vlinder uit de pop. Als de vlinder  is opgedroogd vliegt hij weg opzoek naar een andere vlinder waarmee zij kan paren dan begint de cyclus opnieuw van eitje tot vlinder. Door onderstaande factoren is het uitbreiden van het eigen kweek percentage moeilijk:

- De verscheidenheid van vlindersoorten.

- De verscheidenheid van waardplanten.

- Vraat van de rupsen.

 

Een paar vlindersoorten uitgelicht:

Blauwe Morpho: bovenkant van de vleugels zijn fel blauw. De blauwe Morpho leeft in midden en Zuid Amerika.

Passiebloemvlinders (heliconidae): hebben lange smalle vleugels en lange antennes. De vleugels zijn zeer kleurrijk van felrood tot geel, zwart, blauw, wit en geel. Passiebloemvlinders zijn giftig voor vogels en komen voor in Zuid en Midden Amerika.

Atlas vlinder: grootste nachtvlinder ter wereld uit Azie. De vlinder heeft op zijn vleugels een opvallende tekening die lijkt op een slangenkop. De tekening op de vleugels is om roofdieren af te schrikken.

Vogelvlinders (Ornitoptera): grootste dagvlinders ter wereld. Alle vogelvlinders zijn zeer beschermd.

Pages (Papilionidae): zijn er in veel verschillende soorten en kleuren. Pages komen over de hele wereld voor.

Uilvlinders (Caligo): hebben hun naam te danken aan de opvallende oogvlekken aan de onderkant van hun achtervleugels. Tijdens de regenachtige periodes vliegen ze in grote groepen door de regen. Deze vlinder komt voor van Mexico tot aan het Amazone gebied.

 

Wist je dat...

..de vleugels van een vlinder bedekt zijn met hele kleine schubben. De schubben liggen als dakpannen op de vleugels.

..vlinders vloeibaar voedsel eten, zoals nectar uit bloemen en sap uit rottend fruit en kadavers.

..de waardplant de plant is waar de vlinder haar eitjes op legt. De rupsen die dan geboren worden gaan van die plant eten. Als de rupsen niet van die specifieke plant kunnen eten verhongeren ze en gaan ze dood.

Foto's
bottom of page